Yunanistan Schengen Vizemi Nasıl Aldım?

Haberlerde ve sürekli insanların dilinde olan “vize başvurum reddedildi, avrupa kimseyi almıyor” söylemlerine rağmen bir cesaret Yunanistan tatilimizi planladık!

22 – 27 haziran aralığında Yunanistan/Atina’ya gidip ufak bir kaçamak yapmak istedik ve bu plan doğrultusunda Schengen vize başvuru, evrak toplama, tatil planlama sürecimiz başladı.

Vize başvurusunu nasıl yaptım?

Yunanistan üzerinden Schengen vizesi almak için Kosmos Vize Hizmetleri üzerinden başvuru yapmak gerekiyor. Başvuru sürecinin öncesinde ziyaretinizin amacını (turistik, ticari, eğitim), kalacağınız yeri, gidiş yönteminizi (uçak, gemi, araba) netleştirmeniz gerekiyor. Kosmos Vize Hizmetlerinin Vize Kategorileri sayfasının sol menüsünde yer alan kısımdan yolculuk detaylarınızı seçip ilgili belgelere ulaşabilirsiniz.

Schengen vizesi için hangi evrakları hazırladım?

Ben turistik seyahatimi, uçakla ve airbnb aracılığı ile kiraladığım bir evde kalacak şekilde planladım. Bu doğrultuda Yunanistan Schengen başvuru evraklarım;

  1. Başvuru formu: Kosmos Vize Hizmetleri’nin sitesinde bulunan başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurdum. Çıktı aldım ve evraklarımın en başına ekledim.
  2. Geçerli pasaport: Tatilimin bitiminden sonra minimum 3 ay daha geçerli olan pasaportumu, bu pasaportumun ön sayfasının ve işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopisini de evraklarıma ekledim. Daha önceden var olan, süresi dolmuş pasaportumun da işlem görmüş sayfalarının da fotokopilerini ekledim.
  3. Vize ücreti: Vize başvurusu için nakit ve euro olarak ödeme yapılıyor. Benim başvurum kapsamında 100 euro vize ücreti ödedim. (ödeme yaptığım tarih: 30.05.2023, bu içeriğimi ne zaman okuyacağını bilmediğim için özellikle bu tarihi belirtiyorum belki siz okurken değişmiş olabilir.)
  4. Son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf. Burada şuna dikkat etmek gerekiyor, ben pasaportumu alalı bir yıl kadar olmuştu ve pasaportumda bulunan biyometrik fotoğrafımı başvuruda yanımda götürmüştüm. Bunu fark edip 6 aydan fazla olmuş siz bu fotoğrafı diyerek, yeni fotoğraf çektirmem istendi. Siz buna dikkat edin! 🙂
  5. Sigorta: Hemen hemen tüm sigorta şirketlerinin yurtdışı sigorta işlemi var, direkt tatil aralığınızı belirterek, teminat limiti en az 30.000 euro olan Schengen ülkelerinde geçerli bir sigorta yaptırabilirsiniz. Sağlık sigortanızın euro teminatli olmasına ve kapsamında “Vefat halinde cenazenin defni veya yurtdışından nakil giderleri poliçede belirtilen şekilde karşılanır” maddesi olmasına dikkat edin.
  6. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  7. Gidiş – Dönüş uçak bileti: Barkodlu, rezervasyon PNR kodunun göründüğünden emin olun.
  8. Konaklayacağınız yere dair belgenizi ekleyin.
  9. Kaşe ve imza ile onaylanmış olarak son 3 aylık maaş bordroları.
  10. Eğer varsa Türkiye’de ya da Avrupa’da bulunan mal varlıklarınızın tapu fotokopileri.
  11. Maddi durum kanıtı (son 1 hafta içerisinde alınmış): Son üç ayın hareketlerini gösteren, düzenli gelir kaynağını kanıtlayan ıslak imzalı, kaşeli banka hesap dökümü ve maaş hesabı.
Çalıştığınız şirketten almanız gereken belgeler:
  1. İşveren mektubu ve/veya izin onayı: belgenin hitaben yazıldığı konsolosluğun belirtilmesi; çalışanın adı ve pasaport numarası, işe başlama tarihi ve görevi; izin süresi ve mesleki nedenlerle yapılan seyahatler hariç, ücretli ya da ücretsiz izin olup olmadığı; işverenin iletişim bilgileri ve yazıyı imzalayan kişinin ismi ve mevkii belirtilmelidir. İkametgah ve şirket farklı yetki bölgelerinde ise, iş veren yazısında çalışılan şehir belirtilmesi gerekiyor.
  2. Çalıştığınız şirkete ait güncel Vergi Levhası, Ticari Sicil Gazetesi, Faaliyet belgesi Orijinal / e-imzalı  (son 6 aya ait), İmza Sirküleri.
E-devletten almanız gereken belgeler:
  1. E-devletten alınmış SGK Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi.
  2. E-devletten alınmış QR kodu bulunan SGK Tescil ve Hizmet Dökümü.
  3. E-devletten barkotlu alınmış Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Kendi bilgilerinize ek olarak, anne, baba, kardeş, eş ve çocuklarınızın, yani kısaca diğer aile bireylerinin doğum yerlerinin ve doğum tarihlerinin liste halinde gözükmesi gerekmektedir.
  4. E-devletten QR kodlu ikametgâh belgesi.
Vize başvuru randevusunu nasıl aldım?

Kosmos Vize Hizmetlerinin web sitesinden başvuru formunu doldurduktan sonra üst menüde yer alan Randevu al sekmesine tıklayarak randevu almanız gerekiyor. başvuru formunu doldurmadıysanız, size randevu vermeyecektir. Özellikte başvuru formunu doldurduğunuza dikkat edin.

Randevular maalesef ki çok dolu, başvurduğum tarihin ortama 1.5 – 2 ay sonrasına randevu alabilmiştim.

Vize başvurum ne kadar sürede sonuçlandı?

Başvuruyu yaptıktan sonra bir başvuru numarası veriyorlar. Bu numara ile web sitesi üzerinden sonuç durumunu kontrol ediyorsunuz. Başvurumdan 5 gün sonra baktığımda başvurum sonuçlanmıştı. Fakat bu sürenin 1 hafta 10 gün kadar sürebileceğini söylüyorlar. Ben 5 gün ile şansıydım, 2 günde sonuç alanı da duydum. 🙂

Sevgiler,
İrem

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close